Draadloze temperatuursensoren

30 juni 2022

Draadloze temperatuursensoren

Geschreven door: Gerrie van der Plas

Draadloze temperatuursensoren zijn sensoren die geen bedrading gebruiken om de gemeten waarden te verzenden. Met de opkomst van Internet-of-Things (IoT) kom je steeds vaker draadloze sensoren tegen. Je kunt een draadloos sensornetwerk voor vele toepassingen gebruiken. Een WSN (Wireless Sensor Network of Draadloos Sensor Netwerk) is een draadloos netwerk bestaande uit sensoren die allemaal verschillende waarden kunnen meten. Ze communiceren onderling en met een accesspoint. Het accesspoint heeft als doel om de gemeten waarden te verzamelen en deze via een veilige verbinding te versturen naar een server. Op die server draaien applicaties om de data veilig op te slaan in een cloud omgeving en om de data te tonen in een interface zoals een SaaS oplossing. In die software zijn parameters zoals: temperatuur, druk, relatieve luchtvochtigheid, deur statussen en GPS locaties van voertuigen in te zien en te gebruiken.

“Draadloze sensoren hebben ontzettend veel voordelen, zijn zeer betrouwbaar en niet meer weg te denken”

Waar moet je op letten?

Als onderdeel van onze temperatuurbewaking gebruiken we draadloze sensoren die wij zelf ontwikkelen en produceren. Deze worden vooral gebruikt bij bedrijven die werken met geneesmiddelen en vaccins. Denk hierbij aan bedrijven als apotheken, ziekenhuizen, laboratoria, groothandels en transportbedrijven. Hierbij is niet alleen de kwaliteit en nauwkeurigheid van de sensoren van groot belang, maar met name de functionaliteiten van de software. Het gaat er uiteindelijk om dat je betrouwbare data kunt gebruiken om je kwaliteitsprocessen te borgen.

Belangrijke specificaties voor draadloze sensoren:

  • Levensduur batterij
  • Nauwkeurigheid van de sensoren
  • Meetinterval van de sensoren
  • Mogelijkheden om te kalibreren (keuzevrijheid)
  • Betrouwbaarheid van de verbindingen
  • Interne opslag sensoren
  • Kwaliteit en functionaliteiten van de software

Waarom draadloze sensoren gebruiken?

Het gebruiken van draadloze sensoren kent verschillende voordelen. Je hebt veel vrijheid bij het positioneren of verplaatsen van de sensoren. Je kunt exact op de plekken meten waar jij wil dat er gemeten wordt. Het mooie is dat je de draadloze sensoren van Dyzle, zowel in ruimtes en objecten kunt gebruiken maar ook in voertuigen of bijvoorbeeld koelboxen. De plaatsing van de accesspoints verzorgen wij voor je en daarmee garanderen wij direct de betrouwbaarheid van de verbindingen. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat jij niet verantwoordelijk bent voor de connectiviteit en de solide werking van de sensoren.

Je ziet vandaag de dag nog nauwelijks temperatuurregistratie systemen.
Moderne systemen vereisen geen technische kennis of lastige implementatie om te kunnen gebruiken. Het is wel belangrijk dat je kiest voor draadloos systeem van een betrouwbare partner met een bewezen oplossing.

De Dyzle oplossing

Bij Dyzle werken we sinds 2004 met draadloze sensoren. Wij ontwikkelen en produceren deze sensoren in eigen beheer. Hierdoor hebben wij veel grip op de kwaliteit en functionaliteit van de sensoren. De sensoren zijn erg belangrijk maar het beschikbaar hebben van de data die de sensoren hebben verzameld is van groter belang. Daarom maken we ook de software zelf en deze is zonder installatie online te gebruiken. Zowel onze hardware en software zijn volgens GxP richtlijnen ontwikkelt, geproduceerd en getest en zijn dus perfect te gebruiken in omgevingen waar temperatuurbewaking gevalideerd moet zijn.

Wil je alles weten over de draadloze oplossingen van Dyzle? Download dan onze brochure

Wil je meer weten over onze oplossing? Of kunnen we je geheel vrijblijvend adviseren. Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Bericht delen: