Door verschillende sensoren slim te combineren bespaar je tijd en geld

12 juli 2022

Wat is er al mogelijk met de technologie die we nu al hebben? Kunnen we daar al parameters mee bemeten? Om dat goed te kunnen beoordelen, moeten we even terug in de tijd. Een tijd waarin we nog met loggertjes werkten en relatief ouderwets dachten. Er kan inmiddels zoveel meer en gelukkig begint dat in de markt ook steeds meer te zien.

Het meten van temperatuur en luchtvochtigheid

Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de normen waarin zaken weg geschreven staan over het meten van temperatuur en luchtvochtigheid. Denk dan bijvoorbeeld aan belangrijke onderwerpen als capsules van medicijnen die niet te vochtig mogen worden. Zo kunnen wij bijvoorbeeld ook deuropeningen meten omdat er een relatie kan zijn tussen vocht in een ruimte, de grootte van de deuropening en de tijd dat deze openstaat. Door bepaalde sensoren slim te combineren, krijg je veel meer informatie dan wanneer je alleen een hot en cold spot meet. Omdat hot en cold spot-sensoren slechts summiere informatie geven, kun je niet goed zien waardoor problemen ontstaan. Wanneer je in diezelfde ruimte meerdere sensoren plaatst, dan kun je meteen zien dat die ene deur al open stond. En op het moment dat het buiten heel vochtig is, kan dat zomaar invloed hebben op de verpakking van bepaalde medicijnen.

Bruikbare informatie

Dit soort zaken zijn zeer bruikbaar in bijvoorbeeld warehouses of andere locaties waar medicatie opgeslagen wordt. En los van de sensoren die je sowieso al wilt plaatsen, is het altijd slim om wat extra sensoren aan te schaffen die je meer onderbouwing geven omdat ze bepaalde data slim met elkaar combineren. Bijvoorbeeld als er zaken anders lopen dan je verwacht.

“Samen met klanten, leveranciers, adviesorganen en controlerende instanties willen wij, door middel van innovatieve oplossingen, een positieve bijdrage leveren aan de volksgezondheid en gaan wij verspilling van medicijnen tegen”.

Van laagdrempelig niveau naar geavanceerde laboratoriumomgevingen

Bovenstaande voorbeelden zijn het wat laagdrempelige niveau, maar als je kijkt naar geavanceerde laboratoriumomgevingen dan zie je dat men al jaren bekend is met bijvoorbeeld het meten van druk, ook tussen verschillende ruimtes in, onder meer met als doel stof buiten de deur te houden. Maar ook het meten van luchtdeeltjes of lekkages van cleanrooms horen daarbij. In de praktijk betekent dit dat we zien dat klanten, naast de gebruikelijke temperatuur- en luchtvochtigheidmeting, daar nu ook meer naar informeren.

Door het combineren van verschillende sensoren kun je veel beter conclusies trekken uit de beschikbare data. Als je op afstand kunt zien dat de koelmotor in een ontdooicyclus zit of dat er ergens een deur openstaat, hoef je nauwelijks op locatie te gaan kijken. Dat scheelt natuurlijk veel tijd. Of misschien is er sprake van een ontdooicyclus die te lang duurt of te vaak voorkomt. (lees: het apparaat is stuk of verouderd). Ook kan er een deur te vaak of te lang openstaan. Kortom, een koeling kan in de praktijk prima blijken te koelen, maar als de koelventilatoren niet draaien dan koelt deze de ruimte niet. Dit zijn allemaal omstandigheden die prima te herkennen zijn in bijvoorbeeld temperatuurgrafieken, zolang je je sensoren maar strategisch plaatst. En dat zijn dus allemaal zaken die je eenvoudig op kunt lossen door extra sensoren te plaatsen. Meer weten? Neem even contact met ons op. We denken graag met je mee!

Bericht delen: