Wat is een CO2 sensor?

30 juni 2022

Wat is een CO2 sensor?

Geschreven door: Danny Holthaus

Een CO2 sensor, ook wel kooldioxidesensor genoemd, is een instrument voor het meten van kooldioxidegas. De meest voorkomende CO2 sensoren zijn infrarood -of chemische-gassensoren. Met een CO2 sensor kun je de luchtkwaliteit in kaart brengen. Dat helpt je om tijdig maatregelen te treffen, zoals ventileren, op het moment dat de luchtkwaliteit verslechterd. Op deze manier leveren CO2-sensoren een belangrijke bijdrage aan het bewaken van de kwaliteit van de omgevingslucht.

“Sinds de Corona pandemie zijn veel meer mensen zich bewust van de risico’s van te hoge CO2 waarden”

Welke waarden zijn gezond en welke niet?

De gezondheidsraad heeft vastgesteld dat het CO2 gehalte een goede indicator is voor de luchtverversing en luchtkwaliteit. In ruimten waar onvoldoende wordt geventileerd kan de luchtkwaliteit slechter worden door de ophoping van schadelijke stoffen. De richtlijnen voor C02 gehaltes in binnenruimtes, uitgedrukt in parts per million (ppm) zijn: rond de 400 ppm spreken we over zeer goede luchtkwaliteit, tussen de 800 en 1.000 ppm voldoende en vanaf 1.200 ppm kun je spreken van erg slechte luchtkwaliteit. Vanaf ongeveer 1.500 ppm kun je het vaak ook ruiken.

Als de CO2 concentratie hoog is in een gebouw dan heeft dat in de meeste gevallen een niet goed onderhouden of defect ventilatiesysteem als oorzaak. Aangezien slechte ventilatie ook de verspreiding van virussen kan bevorderen is dit onderwerp nog relevanter geworden door het coronavirus. Er wordt vandaag de dag dan ook geadviseerd om goed te ventileren en vooral verse buitenlucht binnen te laten.

Een te hoge CO2 concentratie brengt de volgende gezondheidsrisico’s met zich mee:

  • Hoofdpijn, vermoeidheid en sufheid.
  • Overdracht van infectieziektes.
  • Concentratieverlies
  • Verergering van allergieën als hooikoorts en voedselallergieën
  • Verhoogd risico op astma-aanvallen.

CO2 sensoren van Dyzle

De temperatuurbewaking van Dyzle kan naast temperaturen ook CO2 waarden meten. Deze sensoren werken op exact dezelfde manier als onze temperatuur, deur of relatieve luchtvochtigheid sensoren. Daardoor kun je ook alarmeren en rapporteren op CO2 waarden in Dyzle. Heb je al CO2 sensoren en wil je deze live brengen in Dyzle? Ook dat is mogelijk als jouw sensoren een milliampère (mA) uit hebben kunnen we deze eenvoudig slimmer maken met onze mA sensoren.

De CO2 sensoren van Dyzle worden veelal gebruikt in industriële of farmaceutische omgevingen. Hier zijn de CO2 waarden van groot belang en vaak een eerste indicatie van mogelijke uitdagingen.

Wil je ook CO2 waarden meten naast temperaturen? Geen probleem, de oplossingen van Dyzle kunnen het. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bericht delen: